Enjoy the little things,

Zorg in Zweden


Naar mijn beleving zitten er twee soorten mensen in de wachtkamer van de huisarts; Mensen die voor ieder wissewasje langskomen en mensen die een bezoek zo lang mogelijk vermijden. Ik behoor tot de laatste categorie en bezoek de huisarts alleen als ik mij daartoe genoodzaakt voel. Zo moest ik twee weken geleden naar de huisarts in Stockholm en dat is net effe anders dan in Nederland.

Dat begint al bij de keuze voor een huisarts, de meeste Zweden hebben geen vaste huisarts noch huisartspraktijk. Wie een afspraak wilt maken in mijn omgeving moet geduldig zijn, de gemiddelde wachttijd bedraagt momenteel drie weken (!). Dan te bedenken dat je in Nederland vrijwel altijd binnen drie werkdagen terecht kan. Gelukkig snapt de Zweedse huisarts ook dat drie weken best lang is, dus bedacht hij het “drop-in hour”. Wat is dat dan, een “drop-in hour”? Dit is een moment waarop je zonder afspraak bij de huisarts terecht kan en wie het eerst komt, het eerst maalt. Ik besloot een huisarts te bezoeken met een dagelijks “drop-in hour” van 8-9.15u. Nog voor openingstijd (7.45u) stond ik voor de deur in de rij met ongeveer tien man voor mij. (Een tafereel dat mij sterk deed denken aan de Zweedse belastingdienst één jaar geleden ;-))

Eenmaal binnen, wordt je gevraagd een nummertje te trekken en vooraf te betalen. Net als Nederland heeft Zweden een systeem met eigen risico. Onder het eigen risico valt maximaal 900 SEK (€87) voor huisartsconsulten, maximaal 1800 SEK (€173) voor medicatie, 80 SEK (€8) per dag voor een ziekenhuisverblijf en 350 SEK (€34) per bezoek aan een specialist. Voor afspraken en medicatie zijn vaste prijzen afgesproken, een bezoek aan de huisarts kost 200 SEK (€19) als volwassene.

Zweden hebben ook geen vaste apotheek. Als de huisarts medicatie voorschrijft kan je bij iedere willekeurige apotheek binnenlopen. Het enige wat jij hoeft te doen is je ID-kaart tonen en afrekenen. Het recept voor de medicatie staat namelijk geregistreerd op je Zweedse persoonsnummer (vergelijkbaar met het BSN). Tevens is het mogelijk om medicatie online te bestellen, dan wordt het thuis afgeleverd. Ideaal voor mensen die minder mobiel zijn!

Dus ja, de systemen verschillen en dat kent voor- en nadelen. Als gezondheidswetenschapper, vind ik de verschillen in zorgsystemen tussen landen heel interessant. Dat geldt niet voor iedereen en deze blogpost is heel informatief, desalniettemin hoop ik dat jullie het ook interessant vonden om te lezen.


Geen opmerkingen

Een reactie posten

Professional Blog Designs by pipdig