Enjoy the little things,

Het eerste semester zit erop,


Stockholm nu: bedekt in een laag sneeuw en ijs.
In de zomer van 2009 schreef ik als dertienjarige in mijn vakantiedagboek:

“Het lijkt mij zo gaaf om aan zo’n universiteit in het buitenland te studeren”

Inmiddels zit mijn eerste semester aan het Karolinska Instituut (KI) in Zweden er alweer op, was het tot nu toe ook zo gaaf? Tijd voor een beetje reflectie.

Eerder deze week las ik glimlachend mijn allereerste blogbericht terug, inmiddels is er veel veranderd. Waarvan de belangrijkste verandering toch wel is, dat ik mijn plekje hier heb gevonden. Ik heb mij sinds die eerste week in Zweden, niet meer zo eenzaam gevoeld. Tuurlijk mis je soms je familie / vrienden uit Nederland en heb je het even moeilijk. Maar Zweden voelt nu als mijn tweede thuis, mede door alles wat ik hier heb mogen beleven en de fantastische mensen die ik heb leren kennen.

Wat is er nog meer veranderd? Ik (een beetje).
Toen ik aan mijn master begon nam ik het voornemen om mij minder gek te laten maken door stress rondom mijn studieresultaten. And so far, so good. Ik ben nog steeds perfectionistisch en niet 100% stressbestendig maar tot nu toe maak ik mij in Zweden minder druk om deadlines en cijfers en gun mezelf vaker ontspanning.
Daarnaast is mijn eetpatroon veranderd. Mede door de Zweedse prijzen, eet ik in Zweden zelden vlees. Daar tegenover staat dat ik hier regelmatig vis eet en tegenwoordig meer vis lust dan voorheen. Wie had dat gedacht?

En toch, veranderen sommige dingen nooit. Als een echte Nederlander fiets ik nog steeds iedere dag naar de universiteit. Én iedere dag geniet ik van het uitzicht als ik over die verschrikkelijke hoge brug fiets. Tevens verbaas mij nog altijd over het aantal voedingsmiddelen dat hier in tubes verkocht wordt, eveneens als de omvang van het schap met knäckebröd. (Iemand trek in knäckebröd met Kalles Kaviar? Nee? Tonijnpasta uit een tube dan? Of toch liever zalmpasta?)

Het uitzicht vanaf de brug, al fietsend naar de universiteit. 


Het nieuwe semester is alweer van start gegaan. Dit semester wil ik meer leren van de Zweedse taal en meer van Zweden zien. Op mijn wensenlijstje staat in ieder geval nog:
  • Göteborg
  • Uppsala
  • Kanoën / kajakken door het Stockholm-archipel
  • Sneeuwschoen-wandelen, skiën, sleeën en/of langlaufen in Noord-Zweden (Abisko??)
  • En meer nationale parken bezoeken

Mocht je nog meer suggesties hebben voor mijn wensenlijstje, laat het me vooral weten! :-)

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Professional Blog Designs by pipdig