Enjoy the little things,

Huisfeestjes, tentamenstress en introkamp!


Hallo allemaal! Wat kan een mens het druk hebben, hè? Mijn laatste blog post is even geleden en sindsdien is er veel gebeurd.

Tijdens mijn eerste schoolweken wilde ik vooral veel mensen leren kennen. En wat is de ideale manier om in één avond heel veel mensen te ontmoeten? Een huisfeestje. Huisfeestjes zijn immers gezellig, makkelijk te organiseren én low-budget. Dus twee weken geleden gaven wij een huisfeestje op onze verdieping. De genodigden? 170 (!) studenten en bewoners van andere verdiepingen. Achteraf bezien ben ik ontzettend blij dat niet iedereen kwam en het weer bagger was. Met slechts een derde van de genodigden was het namelijk al aardig vol. We kunnen nu terugkijken op een gezellige avond met vele foute nummers, nieuwe vriendschappen, gemorste drankjes en snacks.

Maar na een geslaagd feestje is er niets zo erg als vroeg opstaan voor een drukke dag.

Ik deed het toch, om mij voor te bereiden op het tentamen en de presentatie. Want het allereerste tentamen op een nieuwe opleiding, nieuwe universiteit én in een ander land, is toch best wel spannend. Ik wist niet waar mijn docenten op zouden letten, waar ik op moest letten noch hoe het tentamen nagekeken zou worden. Mijn tactiek bestond dus uit zoveel mogelijk lezen, herhalen en (een poging doen tot) rustig blijven. Wat blijkt? Tentamens in Zweden zijn vergelijkbaar met tentamens in Nederland maar dan anoniem. In plaats van jouw naam en studentnummer noteer je in Zweden jouw stoel- en Zweedse persoonsnummer. De docent weet pas wie welk tentamen gemaakt heeft, nadat de cijfers verwerkt zijn door de administratie.

Na een tentamen is een beetje ontspanning wel fijn, in dit geval vertrokken we dezelfde dag nog voor een weekendje weg: het introkamp. Dit is een gratis kamp waar de eerstejaars studenten van drie verschillende studierichtingen aan deel kunnen nemen. Die avond, kwamen wij in het pikkedonker aan op een typisch Zweedse kamplocatie in de ‘countryside’. Beeld je in: een rood houten huis, aan een meer, omgeven door bos. Zo typisch als de omgeving was, waren de activiteiten ook: wandelen, een kampvuur, samen zingen, muziek maken, voetballen en (kaart)spelletjes. Wat wil een mens nog meer?

Het idyllische Zweedse huis


Fun fact: al sinds de 16de eeuw zijn veel huizen in Zweden rood met witte kozijnen, deze kleur wordt falurood (faluröd) genoemd. Het pigment werd gewonnen als bijproduct van de erstwinning in de kopermijnen bij Falun. 

Tijdens een ochtendwandeling, foto gemaakt door Xin.

Barnens Ö,

De hele groep + leiding (ouderejaars).

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Professional Blog Designs by pipdig