Enjoy the little things,

Mijn eerste dagen in Zweden,


Vorige week zaterdag nog een zonnige (& geweldige) BBQ in Nederland, nu een regenachtige dag in Stockholm. Er is veel verandert in de afgelopen week. De eerste dagen in Stockholm dacht ik veel nieuwe mensen te kunnen ontmoeten en te wennen aan de omgeving. In de praktijk liep het net iets anders...

Na een emotioneel afscheid op Schiphol, een korte vlucht van twee uur en meerdere malen verdwalen op vijftien minuten loopafstand van mijn kamer (thank god, voor de local die mij uiteindelijk op weg hielp!) arriveerde ik op een uitgestorven verdieping. Later blijkt deze in werkelijkheid niet “uitgestorven”, maar veel mensen zijn er ook (nog) niet. De eerste die ik die avond ontmoet is Mahlet, een PhD studente uit Ethiopië. De volgende ochtend ontmoet ik ook Julia, een stagiaire uit Duitsland. Zij weet mij te vertellen dat er nog twee meiden zijn, één uit Macedonië en één uit Griekenland. Beiden zijn student en wonen hier al bijna een jaar. Overdag zijn zij echter allemaal op de universiteit, voor stage, onderzoek en herkansingen. In mijn eentje ga ik dus de stad ontdekken, boodschappen doen en naar IKEA.

De IKEA ligt buiten Stockholm en is de grootste ter wereld. Het oppervlakte maakte deze IKEA niet bijzonder, want zeg nou zelf, iedere IKEA is groot. In Stockholm rijdt er echter wel een gratis tourbus op en neer tussen het centraal station en de hoofdingang van IKEA. Ideaal voor een studente zonder auto! Deze bus wordt gebruikt door de klanten van IKEA, toeristen en forensen. Want gek genoeg, is IKEA ook een toeristenattractie. Ik keek mijn ogen uit naar de groepjes toeristen die selfies maakten, wat aten, iets kleins kochten als souvenir (>> deze in het bijzonder <<) en vervolgens weer vertrokken. Na een succesvol IKEA bezoek is mijn kamer nu iets persoonlijker.

Gedurende deze eerste twee dagen had ik echter veel heimwee en voelde ik mij eenzaam. Ik was constant alleen maar gewend aan het gezelschap van familieleden. Gelukkig werd dit op donderdag iets beter na de aankomst van een Portugese studente, Catarina, die ook een tweejarige master gaat doen. Samen hebben we die dag Gamla Stan en het gemeentehuis bezocht. In het Zweeds betekent Gamla Stan letterlijk de oude stad. Het doet je denken aan oude Zuid-Europese steden, door de huizen in warme tinten, geplaveide smalle straten en fonteintjes. Maar één plein in het bijzonder, deed mij denken aan Amsterdam en Utrecht: het Stortorget.

Stortorget, Gamla Stan.
Het gemeentehuis van Stockholm is één van de meest beroemde gebouwen van Zweden. De toren is bijna even hoog als de dom en biedt uitzicht over het stadscentrum. Op het grote binnenplein en de terrassen rondom het pand genieten veel mensen van het uitzicht op de stad en de zee. Tevens wordt hier jaarlijks het nobelprijs-banket gehouden op 10 december.

Het gemeentehuis van Stockholm vanaf Riddarholmen.


Stockholm is echt een prachtige stad, hopelijk leer ik de komende dagen nog veel mensen kennen en voel ik mij hier snel thuis. Vandaag is opnieuw een huisgenote gearriveerd, Christine uit Londen. Momenteel zijn dus zes van de twintig kamers bewoond, waarvan ik vijf bewoners ken. Mijn huisgenote uit Macedonië heb ik namelijk nog niet ontmoet (?). De verwachting is dat er dit weekend nog veel nieuwe mensen arriveren, aangezien de introductieweek start op maandag. :-)

De skyline van Södermalm vanaf  Riddarholmen, Stockholm.

1 opmerking

  1. We vinden het helemaal leuk om zo je te kunnen volgen. De eerste dagen had je gelukkig mooi weer dan ziet de wereld er toch anders uit. Toch kan ik me wel voorstellen hoe je je die eerste dag gevoeld hebt. Een leeg grbouw, geen medestudenten dat voelt kil aan. Gelukkig druppelen ze nu binnen. Je hebt mooie beelden gestuurd en je schrijfstijl is gezellig om te lezen. Zet hem op, veel liefs van opa en oma P

    BeantwoordenVerwijderen

Professional Blog Designs by pipdig