Enjoy the little things,

De introductieweek


De term ‘introductieweek’ associeer ik in Nederland met een week vol activiteiten, een paar feesten en vaak ook nog wel pubquiz. In Zweden werd de introductieweek wel iets (lees: heel) anders ingevuld, met Zweedse taallessen en dagvullende plenaire informatiebijeenkomsten.

“Goedemorgen”, dat is hoe ik begroet werd bij de Zweedse les. Ja, je leest het goed, bij de Zweedse les. De klassen voor de driedaagse cursus Zweeds waren ingedeeld op moedertaal. En dus hadden wij een gezellige groep van vijftien Nederlanders, drie Belgen en één Zweedse docente. In drie dagen tijd heeft onze Zweedse docente ons veel geleerd over Zweedse taal en cultuur. Een paar leuke feiten op een rij:

  • Zweden zijn gek op snoep en drop, ze eten gemiddeld 16-18kg snoep per persoon per jaar. 
  • Veel Zweden eten twee warme maaltijden per dag, wie had dat gedacht? 
  • Het Zweedse woord voor groente is ‘grönsaker’ en het betekent letterlijk ‘groene dingen’, zeer toepasselijk. 
  • Vergelijkbaar en ook leuk: jordgubbar is het Zweedse woord voor aardbeien, met als letterlijke betekenis kleine aardmannetjes. 
  • Zweden kunnen erg op zichzelf zijn en in het openbaar vervoer is het dus ook muisstil, er wordt niet met elkaar gesproken. 
  • Een hele belangrijke Zweedse traditie is ‘fika’ en dit is zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord. Het is bijkletsen met een kopje koffie (en vaak ook iets lekkers erbij). 
  • Dat lekkers is dan vaak een ‘kanelbulle’, een Zweeds kaneelbroodje. Volgens onze Zweedse docente haal je de beste ‘kanelbullar’ bij Thelins of Gateaux. Die gaan we dus uiteraard een keertje uitproberen. ;-)

Inmiddels ben ik ook vele (17!) huisgenoten rijker en zijn we een soort grote vreemde familie geworden die er samen op uit trekt. Zo hebben we de introductieweek afgesloten met een picknick op Djurgården. Dat is het één na grootste eiland van Stockholm, met veel natuur maar ook toeristenattracties zoals het ABBA-museum.

Uitzicht vanaf de boot, onderweg naar Djurgården.
Zonnige picknick!
2 opmerkingen

  1. Nou, dat klinkt goed allemaal. Ik wens je veel studie en lol! Groetjes uit Breukelen. Dick

    BeantwoordenVerwijderen

Professional Blog Designs by pipdig